بتاکاروتن رنگدانه رنگ نارنجی است که در سبزیجات و میوه یافت میشود و در بدن به ویتامین A تبدیل میشود. سطح طبیعی بتاکاروتن از غذاهایی مانند سبزیجات برگ سبز تیره، هویج، سیب زمینی شیرین، انبه و زردآلو خشک ممکن است به محافظت در برابر سرطان کمک کند.
با این حال مطالعات نشان داده است که بین مکملهای بتاکاروتن و خطر سرطان ریه در افرادی که سیگار میکشند، ارتباط قانع کنندهای وجود دارد.
بنابراین ممکن است که اثرات محافظتی بتاکاروتن در مقادیر دریافتی رژیم غذایی با مصرف مکمل رژیم غذایی و سطوح بالاتر که میتواند تأمین کند از بین رفته یا معکوس شود.
شورای سرطان به افراد توصیه میکند از مصرف دوزهای زیاد یعنی بیشتر از ۱۸ میلیگرم، مکملهای بتاکاروتن، به ویژه در صورت استعمال سیگار خودداری کنند
از منابع غذایی حیوانات تهیه شده و از بتاکاروتن در غذاهای گیاهی تهیه میشود. مکملهای ویتامین A، چه به صورت بتاکاروتن یا رتینول، نشان داده نشده است که خطر ابتلا به سرطان را کاهش میدهد. و مکملهای با دوز بالا ممکن است سمی باشند. استفاده طولانی مدت از مکملهای با دوز بالا، خطر ابتلا به سرطان ریه را افزایش میدهد، به ویژه در بین افرادی که در معرض خطر بالایی هستند مانند سیگاریها.
ویتامین C در بسیاری از سبزیجات و میوهها یافت میشود. بسیاری از مطالعات تجربی، مصرف غذاهای سرشار از ویتامین C را باکاهش خطر ابتلا به سرطان مرتبط کرده است. با این حال، معدود مطالعاتی که ویتامین C به عنوان مکمل در آنها انجام شده است، خطر کاهش سرطان را نشان نداده است. دوز بالای ویتامین C بیش از ۲۰۰۰ میلیگرم در روز میتواند تعدادی از عوارض جانبی مانند سردرد، اسهال، حالت تهوع، سوزش قلب، سوزش معده و احتمالاً سنگ کلیه ایجاد کند.
ویتامین E آنتی اکسیدانی است که در غذاهایی مانند غلات کامل، دانهها، آجیل و روغنهای گیاهی یافت میشود. مطالعات مربوط به مکمل ویتامین E و خطر سرطان نتایج متناقض، اثرات مثبت و بدون تأثیر، نشان داده است. دوزهای زیاد مکملهای ویتامین E میتواند عوارض جانبی خاصی ایجاد کند و باید از آن جلوگیری کرد
درنتیجه بهتر است اولا از مواد غذایی دارای ویتامینها بیشتر استفاده کنیم تا مکملهای آنها. دوما با دادن آزمایش و با تجویز پزشک مکملها را مصرف کنید.
رابطه بین کمبود ویتامین D در بدن و افزایش ریسک ابتلا به سرطان پستان امری است ثابت شده!!!
متاسفانه به دلایل ترس از ابتلا به سرطان پوست و یا دلایل دیگر به ویژه در کشور ما زنان به اندازه کافی این ویتامین را از موثرترین راه طبیعی آن یعنی تابش نور افتاب بر بدن دریافت نمیکنند.
کمبود این ویتامین در بدن علایم خاص آنچنانی ندارد، بنابراین سریعا حس نمیشود و تنها راه اطلاع از آن انجام آزمایش خون است و موثرترین راه جبران کمبود آن استفاده از مکملهای ویتامین دی است .
البته چون این ویتامین از نوع محلول در چربی است استفاده خودسرانه آن اصلا توصیه نمیشود. این ویتامین همچنین در کاهش خطر ابتلا به آلزایمر، ام اس و پوکی استخوان موثر است.
از دادن آزمایش خون برای اطمینان از نداشتن کمبود ویتامین دی و همچنین استفاده مرتب از مکملها در صورت تجویز پزشکتان غفلت نکنید.