گلیوما به معنای یک نوع از تومورهای مغزی نیست، بلکه یک عبارت کلی برای تومورهایی است که در سلولهای گلیال رشد میکنند. میتوان برخی از تومورها را تحت عنوان گلیوما در نظر گرفت، این تومورها عبارتند از:
توموری که در سلولهای گلیال که آستروسیت نام دارند، شروع به رشد میکنند. حدود دو مورد از ده مورد از کل تومورهای مغزی، آستروسیتوما هستند. آستروسسیتوما میتواند در سرتاسر مغز پخش و با سلولهای سالم و طبیعی ترکیب شود، که در این حالت خارج کردن آنها به کمک عمل جراحی دشوار است. گاهی اوقات در کنار مسیر مایع مغزی نخاعی CSF پخش میشوند. احتمال پخش شدن آنها در قسمت خارجی مغز و نخاع بسیار نادر است. آستروسیتوما مانند سایر تومورهای مغزی دارای ۴ گرید است که عبارتند از:
معمولا در بافتهای اطراف رشد نمیکنند و قابل پیش بینی هستند. این تومورها شامل آستروسیتومای پلی کیستیک و آستروسیتومای جاینت سل SEGAs میباشند. شیوع این تومورها در کودکان بیشتر از بزرگسالان است.
مانند آستروسیتومای پخش شونده رشد کمی دارند، اما با گذر زمان به نقاط اطراف حمله میکنند و رشد آنها سرعت مییابد و بسیار تهاجمی عمل میکنند.
آستروسیتومای آناپلاستیک، سرعت رشد بسیار بالایی دارند.
نسبت به سایر تومورها به سرعت رشد میکنند.
این تومورها در سلولهای گلیال مغز که الیگودندروسیت نامیده میشوند رشد میکنند. این تومورها جز تومورهای گرید دو هستند که رشد آنها کند است. اکثر آنها به بافت اطراف مغز نفوذ و در آنجا شروع به رشد میکنند و نمیتوان به کمک عمل جراحی به طور کامل آنها را خارج کرد. این نوع تومور گاهی در کنار مسیر مایع مغزی، نخاعی پخش میشود اما به ندرت به سلولهای خارج از مغز و نخاع حمله میکنند. این تومورها همانند آستروسیتوما، بسیار تهاجمی هستند.
این تومورها در سلولهای اپندیمال شروع به رشد میکنند، سلولهای اپندیمال سطح داخلی حفرههای مغز و نخاع را میپوشانند. این نوع از تومورها شامل تومورهای با گرید پائین گرید دو و تومورهای با گرید بالا گرید سوم هستند.
در سلولهای نورواکتودرمال اشکال اولیه سلولهای عصبی در بطن مغز شروع به رشد میکنند. و معمولا از طریق مایع مغزی نخاعی پخش میشوند. میتوان به کمک عمل جراحی، پرتو درمانی و شیمی درمانی این نوع تومورها را درمان کرد.