درمان سرطان رحم به شیوه های گوناگونی انجام می شود. انتخاب نوع درمان با توجه به سن بیمار، میزان مقاومت و سلامت عمومی بدن بیمار، میزان پیشرفت بیماری و ترجیح پزشک و بیمار صورت می پذیرد. در ادامه این مطلب انواع روش های درمان را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
می توان گفت جراحی یکی از درمان های قطعی برای از بین بردن سلول های سرطانی محسوب می شود. البته در صورتی که سرطان در مراحل اولیه باشد و بیماری به قسمت های دیگر لگن منتشر نشده باشد از جراحی استفاده می شود. عمل جراحی دارای انواع گوناگونی می باشد. در صورتی که بیمار و پزشک تصمیم داشته باشند رحم را بردارند از روش جراحی استفاده می شود. در روش درمان سرطان رحم با جراحی پزشک رحم را کاملا از بدن خارج می کند اما بافت های مجاور رحم را حفظ می نماید. در واقع ساختار واژن و غدد لنفاوی لگن در این شیوه درمان از بین نمی روند. در صورتی که لازم باشد تخمدان های بیمار نیز برداشته شوند، از روش های هیسترکتومی برای جدا سازی تخمدان ها استفاده می شود. هیسترکتومی دارای انواع مختلفی است که در ادامه انواع روش های درمان با شیوه هیسترکتومی را مرور خواهیم نمود.
هیسترکتومی شکم: در روش هیسترکتومی شکم بافت های آسیب دیده تخمدان با استفاده از برش ساده کوچکی که در روی شکم ایجاد می شود، خارج می شود.
هیسترکتومی واژن : در این شیوه درمان سرطان رحم، بافت رحم بیمار از طریق مجرای واژن جدا شده و از بدن خارج می شود.
هیسترکتومی لاپاراسکوپی: یکی دیگر از روش های درمان سرطان رحم هیسترکتومی لاپاراسکوپی نام دارد. در این روش ابتدا پزشک بر روی شکم بیمار یک برش کوچک به وجود می آورد. سپس لوله باریک مخصوصی را که به یک دوربین مجهز می باشد، از طریق این برش وارد بدن می سازد. این لوله قادر به نفوذ در بافت های داخل شکم و لگن می باشد. سپس پزشک با استفاده از ابزارهایی که دارای ابعاد کوچکی می باشند، ناحیه دور تا دور رحم را برش می زند. در نهایت رحم که به طور کامل جداسازی گردیده است از شکم خارج می شود.
در موارد خاصی از بیماری پزشک از روش جراحی لگن در درمان سرطان رحم استفاده می کند. در این عمل جراحی تمامی بافت های موجود در لگن، از طریق حذف غدد لنفاوی جدا می شود. در صورتی که بیماری گسترش پیدا کرده باشد، اندام هایی مانند مثانه، واژن، راست روده و بخشی از روده بزرگ نیز از بدن خارج می شود. در صورت خارج نمودن مثانه از بدن بیمار، به منظور ذخیره و دفع ادرار از روش جدیدی استفاده می شود. این مثانه جدید ممکن است در بخش داخلی حفره شکم و به دیوار شکم متصل گردد. به این ترتیب ادرار به صورت دوره ای قابل تخلیه خواهد بود.
برای درمان سرطان دهانه رحم از روش حذف غدد لنفاوی می توان استفاده نمود. این نوع درمان نیز به شیوه های مختلفی انجام می شود که در ادامه مورد بررسی قرار خواهند گرفت.
تشریح غدد لنفاوی لگن: تومور سرطانی که از ناحیه دهانه رحم آغاز به رشد و تکثیر می کند، می تواند تا غدد لنفاوی موجود در لگن نیز منتشر شود. در پروسه درمان ممکن است پزشک به منظور بررسی گسترش سرطان در غدد لنفاوی، برخی از این غدد را از بین ببرد. حذف غدد لنفاوی به این روش، نمونه برداری از غدد لنفاوی و یا تشریح غدد لنفاوی نامیده می شود. معمولا حذف غدد لنفاوی توسط پزشک در طی انجام جراحی برداشتن رحم و یا جراحی تراکلکتومی صورت می پذیرد. از عوارض این روش می توان به ایجاد تورم شدید در پا های بیمار اشاره داشت. تورم در ناحیه پا که به دلیل حذف غدد لنفاوی به وجود می آید با نام لنف ادم شناخته می شود. این عارضه به دلیل ایجاد مشکلات تخلیه مایعات در اثر از بین رفتن غدد لنفاوی پدید می آید.
به طور معمول پزشک در حین انجام عمل جراحی هیسترکتومی رادیکال، غدد لنفاوی کنار آئورت را نیز بر می دارد. به این روش درمان سرطان رحم، پارا آئورت گفته می شود. غدد لنفاوی پارا آئورت پس از خارج شدن از بدن بلافاصله به آزمایشگاه ارسال می گردد. در صورتی که این غدد در آزمایشات انجام شده سرطانی شناخته شوند، عملیات جراحی متوقف می شود. در این شرایط برای بیمار ابتدا از روش های پرتو درمانی و شیمی درمانی برای از بین بردن سلول های سرطانی استفاده شود. اما در صورتی که سلول های سرطانی تا غدد لنفاوی نفوذ نکرده باشد عمل جراحی تا مراحل پایانی ادامه پیدا می کند.
از روش نقشه برداری و بیوپسی غدد لنفاوی و یا نگهبان در درمان سرطان رحم که بیمار در مرحله اول قرار دارد، استفاده می شود. بهتر است این روش درمانی برای از بین بردن تومور هایی با ابعاد کمتر از دو سانتی متر مورد استفاده قرار گیرد.
می توان گفت جراحی یکی از درمان های قطعی برای از بین بردن سلول های سرطانی محسوب می شود. البته در صورتی که سرطان در مراحل اولیه باشد و بیماری به قسمت های دیگر لگن منتشر نشده باشد از جراحی استفاده می شود. عمل جراحی برای درمان سرطان رحم دارای انواع گوناگونی می باشد. در صورتی که بیمار و پزشک تصمیم داشته باشند رحم را بردارند از روش جراحی استفاده می شود.
یکی دیگر از روش های درمان سرطان رحم هیسترکتومی لاپاراسکوپی نام دارد. در این روش ابتدا پزشک بر روی شکم بیمار یک برش کوچک به وجود می آورد. سپس لوله باریک مخصوصی را که به یک دوربین مجهز می باشد، از طریق این برش وارد بدن می سازد. این لوله قادر به نفوذ در بافت های داخل شکم و لگن می باشد.