بنابراین در صورتی که فردی به سرطان مبتلا گردد، علاوه بر پیگیری های پزشکی جهت درمان این بیماری، بایستی حتما سلامت روان و جنبه های روحی و عاطفی خود را نیز مورد توجه قرار دهد. به همین جهت داشتن یک روان پزشک و روان شناس که در حیطه سایکو آنکولوژی فعالیت دارد، می تواند به سلامت بیمار و اطرافیانش کمک شایانی نماید.
وظیفه روان شناس در این مقطع این است که نیازهای روان شناختی بیمار و همراهان بیمار را مورد بررسی و شناسایی قرار دهد. علاوه بر آن می تواند تمام عواملی که بر روی رفتار و روحیه بیماران اثرگذار است را بررسی نموده و رفتار بیمار و اطرافیان را تعدیل نماید. مراجعه به روان پزشک نیز به بیماران کمک می کند که مشکلاتی از قبیل هراس، اضطراب و افسردگی را کنار بگذارند. این متخصص می تواند در مورد پذیرش اثرات نامطلوب و گذرایی که شیمی درمانی و پرتو درمانی در بدن ایجاد می کنند، نیز کمک کند. با وجود کمک هایی که کادر روان درمانی در جهت حفظ سلامت بیمار می توانند به بیماران ارائه دهند، باید گفت که همه چیز در این برهه از زمان به خود بیمار بستگی دارد. در ادامه مشکلات و راهکارهایی برای رفع مشکلات روحی بیمار معرفی خواهیم نمود.
تغییرات ظاهری که در بدن بیمار به وجود می آید از مهم ترین موضوعات مورد بررسی در سلامت روان در سرطان می باشد. بیمار و اطرافیان بیمار باید این نکته را در نظر داشته باشند که برای کنار آمدن با شرایط جدید و پروتز هایی که در بدن بیمار قرار گرفته است، مقداری زمان نیاز است. خستگی ناشی از درمان و تغییرات احساساتی که در بدن بیمار رخ می دهد به سرعت قابل بازگشت به شکل اولیه نیست. اما بیمارانی که مبتلا به سرطان هستند باید هر گونه نگرانی و سوالی که برای آن ها پیش می آید را با پزشک خود در میان بگذارند. پزشکان نیز وظیفه دارند که تا جایی که امکان دارد اطلاعات کافی را در اختیار بیماران قرار دهند. همراهان بیمار می توانند کمک کنند که بی میلی بیمار به ایجاد ارتباط و صمیمیتی که در رابطه از دست رفته است مجددا ترمیم شود.
علائم و نشانه های بروز اضطراب در بیماران شامل بالا رفتن ضربان قلب، لرزش بدن و ابراز نگرانی شدید می باشد. طبق آماری که در یک تحقیق منتشر گردیده است اعلام شده که ۴۸ درصد از بیماران سرطانی سطوح بالایی از اضطراب را تجربه نموده اند و ۱۸ درصد نیز به اختلالات اضطراب مبتلا می گردند. بیماران مجرد ممکن است کمی بیشتر در خطر ابتلا به اختلالات اضطراب باشند. زیرا درد شدید و عدم حمایت اجتماعی می تواند باعث افزایش سطح اضطراب آن ها گردد.
اما با وجود این که در مبحث سلامت روان در سرطان این مشکل یک واکنش طبیعی در بدن می باشد، نمی توان آن را رها نمود تا گسترش یافته یا آسیبی به بدن برساند. هر فردی که با اضطراب رو به رو می شود باید به شیوه ای سعی کند که میزان اضطراب خود را کاهش دهد. با کسب اطلاعات بیشتر در مورد بیماری و امیدوار بودن به موفقیت آمیز بودن درمان می توان تا حدی این اضطراب را کاهش داد. مراجعه بیمار به پزشک و دریافت داروهایی برای کنترل اضطراب نیز می تواند کمک شایانی به بیمار نماید. برخی از تومور ها با هورمون های خاصی که در بدن تولید می کنند، می توانند باعث ایجاد اضطراب شوند. درمان این دردها و در میان گذاشتن عوارض اضطرابی آن با پزشک، می تواند در کاهش اختلالات اضطرابی مؤثر باشد. انواع تمرینات مدیتیشن و ذهن آگاهی می تواند نقش بسیار مؤثری در از بین بردن اضطراب داشته باشد.
«پس اگر فکر میکنید سلامت روان شما در خطر هست حتما برای درمان اقدام کنید»
یکی از مهم ترین فاکتور های تاثیرگذار در روند درمان انواع تومورها، توجه به سلامت روان در سرطان می باشد. زیرا برای هر کسی شنیدن کلمه ی سرطان از زبان پزشک می تواند نگران کننده و استرس زا باشد. اما مقابله و کنترل این استرس ها تا زمان به موفقیت رسیدن درمان، از اهمیت بسیار بالایی برخوردار می باشد. بنابراین در صورتی که فردی به سرطان مبتلا گردد، علاوه بر پیگیری های پزشکی جهت درمان این بیماری، بایستی حتما سلامت روان و جنبه های روحی و عاطفی خود را نیز مورد توجه قرار دهد.
در بحث سلامت روان در سرطان پرداختن به مسئله اضطراب از اهمیت زیادی برخوردار می باشد. اولین واکنشی که بدن های بیمار و عزیزان و اطرافیان بیمار نسبت به تشخیص سرطان توسط پزشک نشان می دهند، اضطراب است. علت اضطراب بیماران این است که این بیماری می تواند جان برخی از مبتلایان را مورد تهدید قرار دهد. در برخی از افراد این مشکل شدید تر و در برخی نیز خفیف تر می باشد.