لنف ادم به تورم اشاره دارد که عموماً در یکی از بازوها یا پاها رخ میدهد. گاهی اوقات هر دو بازو یا هر دو پا متورم میشوند.
لنف ادما بیشتر در اثر حذف یا آسیب به غدد لنفاوی شما به عنوان بخشی از درمان سرطان ایجاد میشود. ورم لنفاوی هنگامی رخ میدهد که رگهای لنفاوی شما قادر به تخلیه کافی مایعات لنفاوی، معمولاً از طریق بازو یا پا نیستند. لنف ودم میتواند اولیه یا ثانویه باشد. این بدان معناست که ممکن است به خودی خود یا لنف ودم اولیه ایجاد شود، یا ممکن است در اثر بیماری یا بیماری دیگری ایجاد شود یا همان لنف ودم ثانویه. لنف ودم ثانویه به مراتب شایع تر از لنف ودم اولیه است.
هر شرایط یا روشی که به غدد لنفاوی یا رگهای لنفاوی شما آسیب برساند میتواند باعث لنف ودم شود. علل آن عبارتند از:
از بین بردن یا صدمه به غدد لنفاوی و عروق لنفاوی ممکن است منجر به لنف ادم شود. به عنوان مثال، ممکن است غدههای لنفاوی برداشته شود تا شیوع سرطان پستان بررسی شود و گرههای لنفاوی ممکن است در جراحی که شامل رگهای خونی دراندام شما است، آسیب ببینند.
پرتودرمانی میتواند باعث زخم و التهاب غدد لنفاوی یا عروق لنفاوی شما شود.
اگر سلولهای سرطانی عروق لنفاوی را مسدود کنند، ممکن است لنف ادم ایجاد شود. به عنوان مثال، توموری که در نزدیکی غدد لنفاوی یا رگ لنفاوی در حال رشد است میتواند به اندازه کافی بزرگ شود تا جریان مایعات لنفاوی را مسدود کند.
روش استاندارد مرسوم برای کنترل این بیماری برای اولین بار در سال ۱۹۹۵ میلادی از طرف کمیته بینالمللی اجرایی لنف ادم درآمریکا، تحت عنوان CIT: Combined Decongestive Therapy یا احتقانزدایی مختلط اعلام شد. این درمان شامل دو فاز درمانی اولیه یا حاد و ثانویه یا نگهدارنده است که در هر دو فاز ۴ رکن اساسی به شرح زیر به کار گرفته میشوند:
یکی از عوامل پیشگیری و درمان در این عارضه کنترل وزن و تغذیه سالم است لذا یکسری ممنوعیات غذایی برای کاهش و کنترل لنف ادم وجود دارد:
کاهش استفاده از مواد غذایی پرچرب و پرنمک مثل مواد غذایی آماده و کنسروی و همچنین سوسیس و کالباس و مواد غذایی فراوری شده
کاهش استفاده از کافئین مثل چای، قهوه، نسکافه و شکلات تلخ
کاهش استفاده از مواد غذایی و نوشیدنیهای شیرین و پرکالری مثل نوشابه و آبمیوههای غیرطبیعی