مطلب پیش رو به منظور آشنایی با مراقبت های بعد از براکی تراپی تهیه گردیده است. براکی تراپی یکی از روش هایی است که در درمان انواع سرطان به کار گرفته می شود. در واقع می توان گفت براکی تراپی یک روش از روش های درمانی رادیوتراپی می باشد.
در این روش درمانی منبع تشعشعاتی که به منظور پرتو درمانی مورد استفاده قرار می گیرد، در داخل بدن بیمار قرار داده می شود. این منبع پرتو، که در براکی تراپی مورد استفاده قرار می گیرد به صورت جامد می باشد. منبع پرتو را می توان به شکل دانه ای، نوار و یا کپسول وارد بخش های داخلی بدن نمود. این منبع داخل تومور یا نواحی اطراف آن قرار داده می شود. به این ترتیب می توان دوز بالاتری از پرتو را در نواحی محدودتر و کوچک تری اعمال نمود. به این ترتیب روند درمان تسریع گردیده و عوارض درمان نیز کاهش پیدا می کند. با توجه به این که این روش درمانی در برخی افراد دارای عوارض جانبی می باشد، بهتر است که مراقبت های بعد از براکی تراپی را جدی گرفته و با آن آشنایی داشته باشید.
یکی دیگر از مراقبت های بعد از براکی تراپی برنامه ریزی برای تامین انرژی بدن بیمار می باشد. یکی از عوارض براکی تراپی که به طور شایع در بیماران دیده می شود، احساس خستگی خیلی زیاد در بدن بیمار می باشد. این خستگی با توجه به مقاومتی که بدن، در حین درمان از خود نشان می دهد و همچنین آسیب دیدگی بافت های سالم داخلی قابل توجیه می باشد. با توجه به وضعیت بیمار لازم است که برای هر بیمار یک برنامه استراحت منظم در نظر گرفته شود. در واقع بهتر است برای مدتی در طول روز چندین نوبت استراحت برای بیمار برنامه ریزی گردد. زیرا انجام این نوع درمان در بدن فرد انرژی زیادی را از بیمار می گیرد. با توجه به این موضوع انجام ورزش و فعالیت هایی که نیاز به انرژی زیادی دارند، برای بیمار ممنوع اعلام می شود. البته باید توجه داشته باشید که این ممنوعیت گذرا بوده و تنها تا پایان دوره درمان و بازیابی مجدد انرژی از دست رفته، ادامه پیدا می کند.
علاوه بر مواردی که عنوان شد، لازم است که حتما به منظور بازیابی انرژی از دست رفته بدن، تغذیه بیمار در این دوران مورد توجه ویژه قرار گیرد. غذاهای مقوی و حاوی پروتئین و کالری بالا برای بیماران، می تواند بسیار مفید واقع شود.
نکته مهم دیگری که در مورد مراقبت های بعد از براکی تراپی مطرح است، بروز مشکلات پوست و مو می باشد. از آنجا که اشعه ها به صورت مستقیم داخل بافت های بدن قرار می گیرند، عوارض و مشکلات پوستی و همچنین ریزش مو در طول دوره درمان، دور از انتظار نیست. در این موارد لازم است که حتما پزشک معالج تان در جریان قرار داده شود تا با درمان ها و توصیه های لازم از گسترش و ادامه یافتن این عوارض پیشگیری به عمل آید.
در صورتی که بیمار دچار تشنج و یا غش کردن شده باشد، نیز لازم است که هرچه سریع تر با فوریت های پزشکی تماس بگیرید. در کنار تمام مواردی که ذکر شد فاکتور های دیگری نیز وجود دارند که پس از بروز آن ها به مشاوره پزشکی نیاز پیدا خواهید کرد. گلو درد و ایجاد لکه های سفید در دهان و گلو نیز از این موارد می باشند. بروز تب ۳۸ درجه یا بالاتر از آن نیز خطرناک بوده و باید با پزشک در میان گذاشته شود. در صورتی که در بدن بیمار کبودی و یا خون ریزی جدید به وجود آمده باشد و یا کبودی های سابق بدتر شده باشند، حتماً باید با پزشک خود مشورت نماید.
در بیمارستان شهدای تجریش براکی تراپی و رادیوتراپی و IMRT برای دارندگان بیمه پایه به صورت رایگان انجام می شود. همچنین برای بیمارانی که از سایر شهر ها مراجعه می فرمایند اقامتگاه رایگان برای اسکان در نظر گرفته می شود.
در این روش درمانی منبع تشعشعاتی که به منظور پرتو درمانی مورد استفاده قرار می گیرد، در داخل بدن بیمار قرار داده می شود. این منبع پرتو، که در براکی تراپی مورد استفاده قرار می گیرد به صورت جامد می باشد. منبع پرتو را می توان به شکل دانه ای، نوار و یا کپسول وارد بخش های داخلی بدن نمود. این منبع داخل تومور یا نواحی اطراف آن قرار داده می شود.
اولین و مهم ترین موضوعی که در مبحث مراقبت های بعد از براکی تراپی مطرح می شود، اسکن ناحیه ای است که تحت درمان قرار دارد. با توجه به این که براکی تراپی تا حد زیادی بدن فرد را درگیر می کند، لازم است که تغییرات بدن به صورت مرتب مورد بررسی قرار گیرد. یکی دیگر از مراقبت های بعد از براکی تراپی برنامه ریزی برای تامین انرژی بدن بیمار می باشد. یکی از عوارض براکی تراپی که به طور شایع در بیماران دیده می شود، احساس خستگی خیلی زیاد در بدن بیمار می باشد.