درمان بیماران مبتلا به سرطان در دوران شیوع کرونا
بایدها و نبایدهای درمان بیماران مبتلا به سرطان در دوران شیوع کرونا
متخصص پرتودرمانی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی به بیان نکاتی درباره روشهای درمان بیماران مبتلا به سرطان از جمله جراحی، شیمی درمانی و رادیوتراپی در ایام شیوع کرونا پرداخت.
، دکتر علی یعقوبی جویباری در خصوص به تعویق انداختن جراحیهای مرتبط با سرطان در زمان شیوع کرونا، توضیح داد: این مساله به مرحله بیماری و نوع جراحی مورد نیاز بستگی دارد. به عنوان نمونه برای برخی از بیماران که در اولویت ما قرار داشته و درمانهای علاج بخش قطعی برای آنها انجام میشود، ترجیح بر این است که جراحیها به تعویق نیافتد به شرط آن که محیطهای بیمارستانی آماده این جراحی باشد و بیمار بعد از جراحی به آی سی یو احتیاج پیدا نکند.
این متخصص با بیان اینکه تمام این عوامل تعیین کننده انجام یا عدم انجام جراحیها در زمان اصلی خود است، یادآور شد: با این حال برای بعضی از بیماران امکان تعویق جراحی وجود دارد زیرا میتوانیم با هورمون درمانی و شیمی درمانی یک وقفه شش تا هفت هفتهای ایجاد کنیم تا شرایط پاندمی کنترل شود و بعد جراحی انجام شود.
عضو گروه هیئت علمی رادیوآنکولوژی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تاکید کرد: در نتیجه در مورد هر بیمار باید تصمیم جداگانهای گرفته شود، اما خیلی از بیمارانی که تحت شیمی درمانی بودهاند امکان جراحی آنها در محیطهای امن و بیخطر وجود دارد.
یعقوبی با اشاره به بیمارانی که امکان عمل جراحی آنها وجود ندارد، تصریح کرد: میتوان با پروتکلهای موجود درمانهای جایگزین را پیگیری کرد، بیماران در این مورد نباید نگرانی داشته باشند و باید بدانند که با وجود پروتکلهای جایگزین تعویق جراحی نگران کننده نیست.
آیا امکان انجام شیمی درمانی در منزل وجود دارد؟
یعقوبی در پاسخ به این سوال که آیا امکان انجام شیمی درمانی در منزل وجود دارد، یا خیر؟ توضیح داد: پروتکلهای شیمی درمانی مختلفی وجود دارد و ترجیح میدهیم بیماران سرطانی مراجعات کمتری به مراکز درمانی داشته باشند اما پروتکلهای تزریقی شیمی درمانی قابلیت تبدیل به روشهای جایگزین را دارد.
این متخصص با بیان اینکه بسیاری از پروتکلهای بستری امکان تبدیل دارد و میتوان بخشی از آن را به صورت سرپایی و بخشی را به صورت قرصهای خوراکی در منزل مصرف کرد، افزود: اما بسیاری از پروتکلهای تزریق به خاطر عواملی همچون احتمال ایجاد حساسیتهای دارویی توصیه نمیشود که خارج از محیط درمانی انجام شود.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی اضافه کرد: بیماران سرطانی میتوانند با مشورت پزشک خود با استفاده از روشهایی همچون طولانی کردن فاصله تزریق و یا تبدیل فرمهای بستری به سرپایی در صورت امکان، میزان حضور در محیطهای درمانی را کاهش دهند.
وی با تاکید بر اینکه پروتکلهای تزریق داروهای شیمی درمانی به هیچ عنوان در منزل امکان پذیر نیست، اظهار کرد: علیرغم نگرانیهای موجود درباره ابتلای بیماران به کرونا، به علت احتمال ایجاد حساسیتهای دارویی تزریق به بیماران سرطانی در محیط منزل مورد تایید علم دنیا نیست