سرطان بیضه
سرطان بیضه چیست و چگونه درمان میشود؟
درمان سرطان بیضه چه عوارضی میتواند داشته باشد؟
سرطان بیضه اگرچه ممکن است در هر سنی بر یک مرد یا پسر تأثیر بگذارد، اما بیشتر در مردان 15 تا 44 سال مشاهده میشود. این نسبتاً نادر و بسیار قابل درمان است. با تشخیص زودرس، سرطان بیضه قابل درمان است. با درمان، خطر مرگ ناشی از این سرطان اندک است.
اینکه یک بیمار به درمان چه واکنشی نشان میدهد بستگی به نوع سلول سرطانی دارد، آیا گسترش یافته است و سلامت کلی بیمار. پزشکان معالجه سرطان بیضه قصد دارند عوارض جانبی درمان را محدود کنند.
برای ابتلا به این سرطان زود هنگام، مردان توصیه میشوند که در مورد علائم اولیه اطلاعاتی کسب کنند، یاد بگیرند که چگونه خودآزمایی بیضه انجام دهند و در صورت وجود توده مشکوک، تورم یا درد در این منطقه با پزشک معالج صحبت کنند.
علائم تومور بیضه عبارتاند از:
- توده بدون درد در بیضه که شایعترین علامت است
- تورم بیضه با یا بدون درد یا احساس وزن در بیضه
- درد یا درد شدید در بیضه یا کشاله ران
- حساسیت و یا تغییر در بافت پستان مردان
در صورت یافتن توده یا قسمت محکم بیضه، باید به پزشک مراجعه کنید تا دریابید که این تومور است. تعداد کمی از مردانی که سرطان بیضه دارند در ابتدا احساس درد میکنند.
بسیاری از مردان در مورد این علائم به پزشک معالج خود نمیگویند. بهطور متوسط، مردان قبل از گفتن چیزی حدود 5 ماه صبر میکنند. ازآنجاییکه تومور میتواند در طی آن مدت گسترش یابد، در صورت مشاهده هر یک از این علائم، لازم است به یک متخصص اورولوژی مراجعه کنید. این امر بهویژه درصورتیکه یک علامت بیش از دو هفته ادامه داشته باشد صادق است. درصورتیکه سرطان در حال رشد است یا مسئله دیگری وجود دارد، مثلاً:
- اپیدیدیمیت: تورم اپیدیدیم. اغلب با آنتی بیوتیک درمان میشود.
- پیچخوردگی بیضه: پیچاندن بیضهها. اغلب با جراحی درمان میشود.
- فتق Inguinal: وقتی قسمتی از روده از قسمت ضعیف عضلات معده در نزدیکی کشاله ران سیر میکند. اغلب با جراحی درمان میشود.
- هیدروسل: هنگامی که مایع در ناحیه خارج از حفره تشکیل میشود. این اغلب بدون درمان از بین میرود.
افراد داراي ريسك بالا:
- مردانی با پدر یا برادر مبتلا به سرطان بیضه
- مردانی که سابقه بیضههایی را دارند که قبل از تولد افت نمیکنند همچنین بهعنوان بیضههای ناچیز یا رمزنگاری شناخته میشوند
عمل جراحی
برخی از مردان نیز به گرههای لنفاوی که از شکم خارج میشوند نیز احتیاج دارند. اگر این امر در انزال تأثیر بگذارد، میتواند باعث ایجاد مشکل در باروری شود.
پرتودرمانی
عوارض جانبی به دوز بستگی دارد و شامل خستگی، کاهش اشتها، حالت تهوع، اسهال و تغییرات پوستی در محل تشعشع است. پرتودرمانی با تولید اسپرم تداخل دارد، اما بیشتر بیماران باروری را 1 تا 2 سال پس از تابش مجدد به دست میآورند.
شیمی درمانی
عوارض جانبی به داروهای خاص و دوز بستگی دارد. عوارض جانبی رایج شامل تهوع، ریزش مو، خستگی، اسهال، استفراغ، لرز ،تب، سرفه، تنگی نفس، زخم دهان یا بثورات پوستی است. از دیگر عوارض جانبی آن میتوان به سرگیجه، بیحسی، از بین رفتن رفلکس و مشکل شنوایی اشاره کرد. مردانی که شیمیدرمانی زیادی انجام میدهند میتوانند تخریب مغز استخوان را تجربه کنند و ممکن است به پیوند مغز استخوان احتیاج داشته باشند.
علاوه بر این، برخی از داروهای سرطانی تعداد اسپرم را کاهش میدهد. بیشتر بیماران باروری خود را بازیابی میکنند، اما برای برخی از بیماران میتواند دائمی باشد. مردان مبتلا به سرطان بیضه معمولاً قبل از درمان سرطان، مشکلات باروری دارند. بیماران مبتلا به سرطان بیضه باید در مورد نگرانی درباره عملکرد جنسی با پزشکان خود و همچنین گزینههایی مانند بانکداری اسپرم صحبت کنند.