محل نشر سرطان
تیترهای مطالب این صفحه:
✔ محل نشر سرطان چه ارتباطی با میزان گستردگی بیماری دارد؟↓✔مرحله بندی سرطان↓✔ در چه صورتی متاستاز رخ میدهد؟ ↓✔ شایعترین اندام های انتظار تومور بر اساس محل نشر سرطان↓
محل نشر سرطان چه ارتباطی با میزان گسترش بیماری دارد؟
در این مقاله در مورد محل نشر سرطان و نحوه شکل گیری و انتشار تومورهای مختلف در بدن اطلاعاتی ارائه می گردد. سرطان تحت تأثیر تکثیر بی رویه سلول های جهش یافته به وجود می آید. این سلول ها در اندام های مختلف بدن امکان رشد و تکثیر داشته و می توانند باعث ایجاد فشار و تخریب بافت های مختلف در بدن انسان شوند. به طور طبیعی سلول های بدن بر اساس قوانین خاصی تقسیم و تکثیر پیدا می کنند. همیشه در میان تقسیم سلول ها و مرگ سلول ها تعادل و توازن برقرار است. اما زمانی که این تعادل به هم می خورد و فعالیت های سلول دچار اختلال می گردد، تومورهای سرطانی شکل می گیرند.
به اولین محلی که سلول های سرطانی تجمع یافته و تومور تشکیل می دهند، محل نشر سرطان گفته می شود. سلول های تشکیل دهنده تومورهای سرطانی فاقد چسبندگی بوده و قابلیت جدا شدن از تومور را دارند. بنابراین می توانند با جدا شدن از تومور زنده بمانند. این سلول ها از طریق جریان خون و غدد لنفاوی امکان جابجایی و انتقال به سایر نقاط بدن را پیدا می کنند. سلول های سرطانی در برخی از رگ های خونی باریک توقف نموده و دیگر قادر به حرکت نمی باشند. بنابراین در همان نقطه با تهاجم به دیواره رگ ها و تخریب آن به بافت های مجاور نفوذ پیدا می کند. نفوذ به بافت های مجاور و تقسیم و تکثیر این سلول ها نیاز به شرایط خاصی دارد.
در صورتی که شرایط مساعدی برای تکثیر و زنده ماندن سلول ها وجود داشته باشد، تومور جدیدی با همان مشخصات تشکیل می شود. این تومور می تواند در مکانی دور دست نسبت به محل نشر سرطان در مراحل اولیه، ایجاد شود. به طور کلی انتشار سلول های سرطانی در تمام بدن امکان پذیر می باشد. اما در برخی نقاط ممکن است که شرایط برای رشد سلول های سرطانی مساعد تر باشد.
مرحله بندی سرطان
سرطان بر اساس فاکتور های مختلفی مورد بررسی قرار گرفته و مرحله بندی می شود. به مراحل تشخیص داده شده در هر سرطان استیج نیز گفته می شود. استیج عددی است که پزشک معالج پس از بررسی نتایج آزمایشات و معاینات بالینی برای یک بیمار تعیین می کند.
مرحله بندی سرطان در موارد زیادی مورد استفاده قرار می گیرد. برخی از این کاربرد ها عبارتند از:
- تعیین میزان گسترش بیماری نسبت به محل نشر اولیه
- ارزیابی میزان پیشرفت درمان
- تعیین درمان مناسب با توجه به درجه بندی بیماری
در چه صورتی متاستاز رخ می دهد؟
در برخی موارد سلول های سرطانی رفتاری تهاجمی دارند. به طوری که سلول ها از محل نشر سرطان، به بافت ها و اندام های مجاور حمله نموده و قسمت های دیگری از بدن را نیز درگیر می کند. در این شرایط اصطلاحاً گفته می شود که در بدن بیمار پدیده متاستاز رخ داده است. در شرایطی که متاستاز رخ داده و سلول های سرطانی علاوه بر محل نشر اولیه در بافت های دیگری نیز دیده می شوند، گفته می شود که سرطان در مرحله چهار قرار دارد. عوامل مختلفی وجود دارند که باعث می شوند سلول های سرطانی علاوه بر محل ابتدایی در نقاط دیگری از بدن نیز تکثیر پیدا کنند. عواملی مانند: نوع سرطان، سرعت رشد تومور و رفتار سرطان. در واقع برخی از انواع سرطان ها نسبت به دیگر انواع این بیماری تهاجمی تر بوده و احتمال گسترش آن بسیار زیاد می باشد. عامل دیگری که می تواند منجر به متاستاز شود سرعت رشد سلول های سرطانی می باشد. همچنین رفتار تومور که توسط پزشک تحت نظر قرار می گیرد، نیز از عواملی است که باعث می شود سرطان خارج از محل نشر اولیه نیز رشد کند.
برای تعیین وقت اینترنتی کلیک کنید
شایع ترین اندام های انتشار تومور بر اساس محل نشر سرطان
همان طور که قبل تر نیز عنوان شد محل نشر سرطان اختصاص به نقطه خاصی ندارد. بنابراین تکثیر و رشد تومور در تمامی بافت های بدن امکان پذیر است. اما اندامی هستند که سرطان در آن ها قدرت انتشار بیشتری دارد. در ادامه محل انتشار سرطان های مختلف را بر اساس محل نشر سرطان در مراحل اولیه، مورد بررسی قرار خواهیم داد. در میان انواع سرطان ها، سرطان مغز به ندرت به بافت های خارجی نفوذ پیدا می کند. این سلول ها عمدتاً در قسمت بافت مغزی رشد کرده و تکثیر پیدا می کنند.
سرطان سینه بیشترین انتشار را در بافت های استخوانی دارد. اما علاوه بر استخوان در کبد، ریه و مغز نیز می تواند گسترش پیدا کند. در واقع این سرطان براساس میزان پیشرفتی که در بدن دارد، روی تمام ارگان های بدن حتی چشم ها نیز می تواند تاثیر منفی بگذارد.
یکی دیگر از انواع سرطان که در ایران بسیار شایع می باشد، سرطان کولورکتال است. در صورتی که محل نشر سرطان در مراحل اولیه کولورکتال باشد، امکان انتشار آن در بافت کبد بیشتر است. علاوه بر کبد در ناحیه استخوان و ریه نیز امکان گسترش این نوع سرطان وجود دارد. اما انتشار این نوع تومور ها در قسمت مغز چندان رایج نیست. مهم ترین محل انتشار این بیماری در ناحیه لگن می باشد. این سرطان ممکن است با درد همراه باشد. زیرا در ناحیه ای انتشار پیدا می کند که می تواند در اعصاب و استخوان های اطراف نیز نفوذ کند.
سرطان مری یکی دیگر از انواع سرطان های شایع در ایران می باشد. این نوع بیماری معمولاً از محل نشر سرطان به خارج از بافت مری انتشار پیدا نمی کند. اما پیشرفت این بیماری می تواند منجر به اختلالات و مشکلاتی در بلع غذا شود. سرطان پروستات نیز یکی از انواع سرطان ها است که بیشتر در بافت های استخوانی گسترش پیدا می کند. سرطان ریه نیز از جمله بیماری هایی است که می تواند در بافت های دیگر نفوذ پیدا کرده و از محل نشر سرطان در مکان اولیه فراتر رود. این بیماری احتمال دارد که در مغز، استخوان، کبد و غدد فوق کلیوی گسترش پیدا کند. سرطان مثانه در بخش هایی از بدن مانند کبد، ریه و استخوان ها منتشر می شود. سرطان کلیه علاوه بر بخش هایی که در سرطان مثانه مورد تهاجم قرار می گیرند، به غده آدرنال و مغز نیز می تواند نفوذ کند.
در بیمارستان شهدای تجریش براکی تراپی و رادیوتراپی و IMRT برای دارندگان بیمه پایه به صورت رایگان انجام می شود. همچنین برای بیمارانی که از سایر شهر ها مراجعه می فرمایند اقامتگاه رایگان برای اسکان در نظر گرفته می شود.
سوالات متداول محل نشر سرطان
1سرطان چیست؟
. سرطان تحت تأثیر تکثیر بی رویه سلول های جهش یافته به وجود می آید. این سلول ها در اندام های مختلف بدن امکان رشد و تکثیر داشته و می توانند باعث ایجاد فشار و تخریب بافت های مختلف در بدن انسان شوند. به طور طبیعی سلول های بدن بر اساس قوانین خاصی تقسیم و تکثیر پیدا می کنند. همیشه در میان تقسیم سلول ها و مرگ سلول ها تعادل و توازن برقرار است. اما زمانی که این تعادل به هم می خورد و فعالیت های سلول دچار اختلال می گردد، تومورهای سرطانی شکل می گیرند.
2آیا سلولهای سرطانی قابلیت زنده ماندن دور از تومور را دارند؟
سلول های تشکیل دهنده تومورهای سرطانی فاقد چسبندگی بوده و قابلیت جدا شدن از تومور را دارند. بنابراین می توانند با جدا شدن از تومور زنده بمانند. این سلول ها از طریق جریان خون و غدد لنفاوی امکان جابجایی و انتقال به سایر نقاط بدن را پیدا می کنند. سلول های سرطانی در برخی از رگ های خونی باریک توقف نموده و دیگر قادر به حرکت نمی باشند. بنابراین در همان نقطه با تهاجم به دیواره رگ ها و تخریب آن به بافت های مجاور نفوذ پیدا می کند.