همه چیز درباره ملانوما را اینجا بخوانید
درباره ملانوما چه میدانید؟
همه چیز درباره ملانوما را اینجا بخوانید
ملانوما، جدیترین نوع سرطان پوست، در سلولهای ملانوسیت ها که تولید ملانین ایجاد میشود، یعنی رنگدانهای که به پوست شما رنگ میبخشد. ملانوما همچنین میتواند در چشم شما و به ندرت در اندامهای داخلی مانند روده شما شکل بگیرد.
علت دقیق همه ملانوما ها مشخص نیست، اما قرار گرفتن در معرض اشعه ماوراء بنفش UV در اثر نور خورشید یا لامپهای برنزه خطر ابتلا به ملانوما را افزایش میدهد.
به نظر میرسد خطر ابتلا به ملانوما در افراد زیر 40 سال، به ویژه زنان افزایش مییابد. اگر زود تشخیص داده شود، ملانوم با موفقیت قابل درمان است.
ملانوما میتواند در هر نقطه از بدن شما ایجاد شود. آنها اغلب در مناطقی دیده میشوند که در معرض آفتاب قرار گرفتهاند، مانند پشت، پاها، بازوها و صورت.
ملانوما همچنین میتواند در مناطقی اتفاق بیفتد که در معرض آفتاب قرار نگیرند، مانند کف پا، کف دست و تختخواب ناخن. این ملانومای پنهان بیشتر در افرادی که پوست تیره دارند وجود دارد.
اولین علائم و علائم ملانوما اغلب موارد زیر است:
- تغییر در خال موجود
- رشد جدید رنگی یا غیر عادی به نظر میرسد روی پوست شما
ملانوما همیشه به عنوان خال صورت نمیگیرد. همچنین ممکن است روی پوستهایی که ظاهر طبیعی دارند ظاهر شود.
خالهای معمولی
خالهای معمولی معمولاً یک رنگ یکنواخت هستند – مانند برنزه، قهوهای یا سیاه – با یک مرز مشخص که خال را از پوست اطراف شما جدا میکند. آنها بیضی شکل یا گرد هستند و معمولاً از قطر 1/4 اینچ حدود 6 میلیمتر قطر دارند
بیشتر افراد بین 10 تا 45 خال دارند. بسیاری از این موارد در سن 50 سالگی بروز میکنند، اگرچه ممکن است خال با گذشت زمان از نظر ظاهری تغییر کند برخی حتی با افزایش سن از بین میروند.
خالهای غیرمعمول که ممکن است نشاندهنده ملانوم باشد • A برای شکل نامتقارن است. به دنبال خالهایی با اشکال نامنظم، مانند دو نیمه بسیار متفاوت ظاهر شوید.
- B برای مرز نامنظم است. به دنبال خالهایی با مرزهای نامنظم، شکافدار یا پیچ خورده – ویژگیهای ملانوما باشید.
- C برای تغییر رنگ است. به دنبال رشد و نموهایی باشید که رنگهای زیادی دارند یا توزیع ناموزون رنگ.
- D برای قطر است. به دنبال رشد جدید در یک مول بزرگتر از 1/4 اینچ حدود 6 میلیمتر باشید.
- E برای تکامل است. با گذشت زمان به دنبال تغییراتی بگردید، مثلاً مول که در اندازه رشد میکند یا رنگ یا شکل را تغییر میدهد. خال نیز ممکن است در بروز علائم و نشانههای جدید مانند خارش یا خونریزی جدید تکامل یابد.
ملانومای پنهان چيست؟
ملانوما همچنین میتواند در مناطقی از بدن شما ایجاد شود که در معرض آفتاب کم یا زیاد قرار نگیرد، مانند فضای بین انگشتان پا وکف دست، کف پا، پوست سر یا دستگاه تناسلی. این موارد گاهی اوقات به عنوان ملانومای پنهان گفته میشود زیرا در مکانهایی رخمی دهد که بیشتر مردم فکر نمیکنند آنها را بررسی کنند. وقتی ملانوما در افرادی که پوست تیره تری دارند، بیشتر در منطقه پنهان رخمی دهد.
ملانومای پنهان شامل موارد زیر است:
- ملانوم زیر ناخن. ملانومای لوزالمعده ادرار نوعی نادر از ملانوما است که میتواند در زیر ناخن یا ناخن پا ظاهر شود. همچنین در کف دستها یا کف پا نیز میتوان یافت. این بیماری در افراد سیاه پوست و سایر افراد با رنگ پوست تیره بیشتر دیده میشود.
- ملانوما در دهان، دستگاه گوارش، مجاری ادراری یا مهبل. ملانوم مخاطی در غشای مخاطی ایجاد میشود که بینی، دهان، مری ،مقعد، مجاری ادراری و مهبل را خط میکند. تشخیص ملانومای مخاطی به ویژه دشوار است زیرا به راحتی میتوان آنها را با سایر شرایط بسیار رایج اشتباه گرفت.
- ملانوما در چشم. ملانومای چشم که به آن ملانوما چشمی نیز گفته میشود، اغلب در یووا رخ میدهد – لایهای در زیر سفیدی چشم. ملانوم چشم ممکن است باعث ایجاد تغییر در بینایی شود و ممکن است در طی معاینه چشم تشخیص داده شود
نگران كدام خالها باشيم؟
بیشتر خالها بیضرر هستند. به ندرت سرطانی میشوند. نظارت بر خالها و سایر تکههای رنگدانهای مرحله مهمی در تشخیص سرطان پوست، به ویژه ملانوم بدخیم است.
ملانوما عارضه اصلی خالها است. خطر ابتلا به سرطان خال و تبدیل شدن به ملانوم در بعضی از افراد بیشتر از حد متوسط است.
عواملی که خطر ابتلا به ملانوم را افزایش میدهند عبارتند از:
- متولد شدن با خالهای بزرگ.
به این نوع خال ها نوئوس مادرزادی گفته میشود. در نوزادان، چنین خالهایی بزرگ هستند که قطر آنها بیش از 2 اینچ 5 سانتیمتر باشد. حتی یک خال بزرگ به ندرت سرطانی میشود و تقریباً هرگز قبل از بلوغ کودک.
- داشتن خالهای غیرمعمول.
خالهایی که بزرگتر از یک خال معمولی و شکل نامنظم هستند به عنوان خالهای غیرمعمول یا دیسپلاستیک شناخته میشوند. آنها تمایل به ارثی دارند. و آنها اغلب دارای مراکز قهوهای تیره و حاشیههای روشن و ناهموار هستند.
- داشتن خالهای زیاد.
داشتن بیش از 50 خال معمولی ميتواند نشاندهنده افزایش خطر ملانوم باشد.
- داشتن سابقه شخصی یا خانوادگی ملانوم.
اگر قبلاً ملانوم داشته باشید، در معرض خطر ابتلا به سرطان خال قرار دارید. علاوه براین، برخی از انواع خالهای غیرمعمول منجر به شکل ژنتیکی ملانوما میشوند
پيشگيري از سرطان پوست:
اقدامات زیر میتواند به ایجاد خالها و عارضه اصلی خالها – ملانوم – کمک کند.
- مراقب تغییرات باشید
با محل و الگوی خالهای خود آشنا شوید. پوست خود را به طور منظم بررسی کنید. هر ماه یک بار خودآزمایی کنید، خصوصاً اگرسابقه خانوادگی ملانوم دارید. با کمک آینهها، از ناحیه کف سر، کف دست و ناخنها، زیر بغل، سینه، پاها و پاها از جمله کف و فاصله بین انگشتان پا، یک بررسی سر تا پا انجام دهید. همچنین ناحیه تناسلی و بین باسن خود را بررسی کنید. با پزشک خود در مورد عوامل خطر ابتلا به ملانوما و اینکه آیا به طور روزمره به معاینه پوست حرفهای نیاز دارید صحبت کنید.
- از پوست خود محافظت کنید
تدابیری را برای محافظت از پوست در برابر اشعه ماورا بنفش مانند آفتاب یا تختهای برنزه بردارید. اشعه ماورا بنفش با افزایش خطر ابتلا به ملانوم مرتبط است. و در کودکانی که از قرار گرفتن در معرض آفتاب در امان نماندهاند، خالهای بیشتری ایجاد میکنند.
- از اوج آفتاب پرهیز کنید.
فعالیت های فضای باز را برای سایر اوقات روز، حتی در روزهای ابری یا زمستان، برنامهریزی کنید.
- در تمام طول سال از ضد آفتاب استفاده کنید.
حدود 30 دقیقه قبل از خارج از منزل، حتی در روزهای ابری، ضد آفتاب بزنید. از کرم ضد آفتاب با طیف وسیع با SPF حداقل 15 استفاده کنید و آن را سخاوتمندانه استفاده کنید و هر دو ساعت یکبار دوباره استفاده کنید. آکادمی پوست آمریکا توصیه میکند از کرم ضد آفتاب با طیف گسترده و ضد آب با SPF حداقل 30 استفاده کنید.
- سرپوش گذاشتن.
عینک آفتابی، کلاههای لبه پهن، آستین بلند و سایر لباسهای محافظ میتوانند به شما کمک کنند تا از آسیب رساندن اشعه UV جلوگیری کنید.
- از لامپها و تختهای برنزهکننده خودداری کنید.
لامپها و تخت های برنزه اشعه ماورا بنفش ساطع میکنند و میتوانند خطر ابتلا به سرطان پوست را افزایش دهند.