سرطانهای وراثتی
آیا وراثت تاثیری در ابتلا به سرطان دارد؟
کدام سرطانها میتوانند وراثتی باشند؟
تقریباً در هر سلول از بدن ما DNA وجود دارد و دستورالعملهای اساسی سلولها و بافتهای ما را برای عملکرد مناسب دارا میباشد. DNA در ساختارهایی به نام کروموزوم بستهبندی میشود. سلولهای اکثر افراد حاوی 23 کروموزوم مختلف است که در دو مجموعه یکسان وجود دارد – یک مجموعه از مادر ما و دیگری از پدر ما – یا در مجموع 46 کروموزوم.
در سراسر کروموزومهای ما تقریباً 25000 ژن پراکنده شدهاند که واحدهای عملکردی DNA هستند. سلول از ژنها برای ساختن پروتئینها و سایر مواد لازم برای زندگی استفاده میکند. در برخی از ژنها، تغییراتی در DNA به نام جهش با سرطان در ارتباط است.
ژنهایی که ما با آنها متولد شدهایم ممکن است در خطر ابتلا به انواع خاصی از سرطان از جمله سرطان پستان، تخمدان، روده بزرگ كولون، رحم، پانكراس و پروستات نقش داشته باشند.
همه افراد تا حدودی خطر ابتلا به سرطان را دارند و در بیشتر موارد بیماری به طور تصادفی ایجاد میشود. با این حال، برخی از افراد از نظر ژنتیکی بیشتر مستعد ابتلا به انواع خاصی از سرطان خصوصاً سرطانهای نام برده شده هستند. خطر ابتلا به این افراد در افراد بیشتر از افراد عادی است.
اگر سابقه خانوادگی سرطان علیالخصوص سرطانهای ذكر شده را دارید، خدمات آزمایش ژنتیک بالینی و غربالگری این سرطانها در سنین خاص میتواند به شما کمک کند تا خطر ابتلا به بیماری را كم كنید و یا با تشخیص زودرس درمان قطعی و بهتر انجام دهید.
سرطانهای مهم وراثتی عبارتند از:
سرطان پستان
سرطان رحم و تخمدان
سرطان كولون
سرطان پروستات
سرطان پانكراس