عوارض براکی تراپی
تیترهای مطالب این صفحه:
✔ شناخت عوارض براکی تراپی ↓✔ شایع ترین عوارض براکی تراپی چیست؟↓✔ بررسی عوارض ناشی از براکی تراپی برای اطرافیان↓✔
آشنایی با دیگر عوارض ناشی از براکی تراپی↓
شناخت عوارض براکی تراپی
در این مقاله به بررسی عوارض براکی تراپی برای بیماران و اطرافیان بیمار خواهیم پرداخت. براکی تراپی یکی از رایج ترین روش های درمان سرطان است که در کنار درمان با عوارض جانبی مختلفی نیز همراه می باشد. براکی تراپی یکی از روش های درمانی با استفاده از پرتوزایی به شمار می رود. تفاوت براکی تراپی با سایر روش های پرتو درمانی در نحوه استفاده از پرتو می باشد. در روش های دیگر پرتو درمانی اشعه از خارج بدن و توسط دستگاه های مختلفی به سمت تومور هدایت می شود. اما در براکی تراپی منبع ایجاد پرتو در داخل بدن و در نزدیکی تومور قرار می گیرد. منبع تابش پرتو می تواند به صورت جامد و یا مایع وارد بدن شود. در انواع جامد منبع پرتوزایی، می توان اشکال مختلفی مانند کپسول، نوار و یا منبع دانه ای را مشاهده نمود.
به دلیل این که منبع پرتو در نزدیکی تومور قرار می گیرد، میزان اثربخشی درمان افزایش یافته و از آسیب رسیدن به بافت های سالم بدن تا حد زیادی پیشگیری می شود. به همین دلیل عوارض براکی تراپی نسبت به اغلب روش های درمانی کمتر می باشد. با این وجود براکی تراپی فاقد عوارض درمانی نیست. در ادامه این مطلب با عوارض ناشی از براکی تراپی بیشتر آشنا خواهیم شد.
شایع ترین عوارض براکی تراپی چیست؟
اولین نکته ای که در مورد عوارض براکی تراپی بیش از هر چیز دیگری به چشم می آید، احساس خستگی و بی حالی در میان بیماران تحت درمان می باشد. براکی تراپی در طول درمان، انرژی نسبتاً زیادی از بیمار می گیرد. با توجه به بنیه جسمی و میزان مقاومتی که بدن بیمار از خود نشان می دهد، میزان بروز احساس خستگی در بیماران مختلف با یکدیگر متفاوت می باشد. در چنین شرایطی بیمار احساس می کند که انرژی زیادی در بدن ندارد و با وجود عدم فعالیت جسمی زیاد، دچار خستگی شدید گردیده است. برای بیمارانی که احساس خستگی دارند بایستی شرایط مناسبی برای استراحت کافی در طول روز فراهم شود.
در برخی از بیمارانی که درمان با براکی تراپی را در ناحیه حنجره انجام داده اند، ممکن است شاهد بروز عارضه تنگی نفس نیز باشیم. شدت بروز این تنگی نفس در بیماران مختلف، دارای درجات متفاوتی می باشد. اما به طور کلی می توان گفت میزان این تنگی نفس خیلی شدید نیست و قابل تحمل می باشد. در برخی موارد از اعمال روش براکی تراپی، مقداری درد در ناحیه درمان نیز بروز پیدا می کند. در صورتی که درد ایجاد شده در این ناحیه شدید بوده و مانع از انجام فعالیت های روزانه و روزمره گردد، می تواند نشانه عوارض جدی تر و خطرناک تری باشد. به همین سبب بایستی در این رابطه حتما پزشک معالج خود را در جریان قرار دهید. از دیگر عوارض براکی تراپی می توان به ایجاد التهاب در ناحیه تحت درمان اشاره داشت. این التهابات ممکن است به صورت تورم، ایجاد کبودی، درد و یا سوزش در ناحیه درمان مشاهده شود.
بررسی عوارض ناشی از براکی تراپی برای اطرافیان
نکته ای که در مورد عوارض براکی تراپی وجود دارد این است که این روش علاوه بر ناراحتی هایی که در خود بیمار ایجاد می کند، در موارد محدودی شامل عوارضی برای دیگر افرادی که در اطراف بیمار زندگی می کنند نیز می شود. برای این که بدانیم آیا براکی تراپی برای دیگران نیز مضر است یا خیر، ابتدا باید این نکته را در نظر داشته باشیم که هر یک از مواد رادیو اکتیو از نظر شدت تابش با دیگری متفاوت می باشد. در واقع می توان گفت نوع براکی تراپی و نحوه درمان بیماری با براکی تراپی، تعیین کننده میزان ضرر آن برای اطرافیان می باشد.
در حال حاضر براکی تراپی به دو صورت انجام می شود. براکی تراپی با دوز بالا و براکی تراپی با دوز پایین. در براکی تراپی با دوز بالا مواد رادیو اکتیو و منبع تابش پس از پایان جلسه براکی تراپی از بدن بیمار خارج می شوند. بنابراین اثری از مواد رادیو اکتیو و تابش اشعه در بدن بیمار وجود نخواهد داشت. به همین سبب بیمار می تواند به راحتی با دیگران در ارتباط باشد.
برای تعیین وقت اینترنتی کلیک کنید
اما در روش درمانی براکی تراپی با دوز پایین، عوارض براکی تراپی تا حدی متوجه اطرافیان نیز می شود. زیرا منبع تابش به صورت دائمی در بدن بیمار قرار دارد و اشعه را با دوز پایین و به مرور زمان در بدن بیمار آزاد می سازد. به همین جهت در طول آزاد سازی اشعه در بدن بیمار، نباید ارتباطی با افراد سالخورده، زنان باردار و کودکان وجود داشته باشد. البته این محدودیت در ارتباطات، به میزان دز اشعه آزاد شده در بدن نیز بستگی دارد. اگر دوز اشعه بسیار کم باشد نیازی به حفظ فاصله با بیمار وجود ندارد.
از طرفی با پایان یافتن منبع تابش در بدن و اتمام فرآیند آزاد سازی اشعه می توان با بیمار ارتباط برقرار نمود. با وجود این که اپلیکاتور همچنان در بدن بیمار وجود دارد، اما بیمار می تواند به صورت عادی به امور روزمره خود بپردازد.
براکی تراپی در مواردی می تواند باعث ایجاد ناراحتی هایی در دستگاه گوارش بیمار گردد. یکی از این ناراحتی ها تهوع و بی اشتهایی در بیمار می باشد. احساس تهوع در بیماران ممکن است شدت بسیار زیادی پیدا کند. این مشکل عموما با داروهای ضد تهوع قابل کنترل می باشد. اما در صورتی که شدت تهوع به گونه ای است که بیمار معذب بوده و بسیار تحت فشار قرار دارد، حتما باید با پزشک معالج تماس برقرار نمایید. بی اشتهایی و کاهش میل به غذا در بیماران نیز حتما باید مورد توجه قرار گیرد. زیرا با کاهش اشتها امکان از دست دادن وزن و قوای جسمانی بیمار بیشتر می شود. در این شرایط باید غذاهایی که بیشتر مطابق میل بیمار می باشد را در چند وعده کوچک برای بیمار فراهم نمود.
نکته بسیار مهم دیگری که در ارتباط با عوارض براکی تراپی لازم است مورد توجه قرار داده شود، بروز مشکلات دیداری و شنوایی است. به طور معمول پس از براکی تراپی مشکلاتی از قبیل کاهش دید و یا اختلال در شنوایی دیده نمی شود. در صورت بروز مشکلاتی در بینایی و شنوایی فرد، می توان به بروز عوارض جدی و مشکل ساز براکی تراپی در بیمار پی برد. با مشاهده چنین عوارضی باید سریعا شرایط را تحت کنترل درآورده و با پزشک معالج مشورت نمایید.
سوالات متداول عوارض براکی تراپی
1شایع ترین عوارض براکی تراپی چیست؟
اولین نکته ای که در مورد عوارض براکی تراپی بیش از هر چیز دیگری به چشم می آید، احساس خستگی و بی حالی در میان بیماران تحت درمان می باشد. براکی تراپی در طول درمان، انرژی نسبتاً زیادی از بیمار می گیرد. با توجه به بنیه جسمی و میزان مقاومتی که بدن بیمار از خود نشان می دهد، میزان بروز احساس خستگی در بیماران مختلف با یکدیگر متفاوت می باشد.
2عوارض ناشی از براکی تراپی برای اطرافیان مضر است؟
نکته ای که در مورد عوارض براکی تراپی وجود دارد این است که این روش علاوه بر ناراحتی هایی که در خود بیمار ایجاد می کند، در موارد محدودی شامل عوارضی برای دیگر افرادی که در اطراف بیمار زندگی می کنند نیز می شود. برای این که بدانیم آیا براکی تراپی برای دیگران نیز مضر است یا خیر، ابتدا باید این نکته را در نظر داشته باشیم که هر یک از مواد رادیو اکتیو از نظر شدت تابش با دیگری متفاوت می باشد. در واقع می توان گفت نوع براکی تراپی و نحوه درمان بیماری با براکی تراپی، تعیین کننده میزان ضرر آن برای اطرافیان می باشد.