نقش ویتامینها
نقش ویتامینها در پیشگیری از سرطان
چرا ویتامین D از ضروریترین موارد برای خانمهاست؟
بتاکاروتن
بتاکاروتن رنگدانه رنگ نارنجی است که در سبزیجات و میوه یافت میشود و در بدن به ویتامین A تبدیل میشود. سطح طبیعی بتاکاروتن از غذاهایی مانند سبزیجات برگ سبز تیره، هویج، سیب زمینی شیرین، انبه و زردآلو خشک ممکن است به محافظت در برابر سرطان کمک کند.
با این حال مطالعات نشان داده است که بین مکملهای بتاکاروتن و خطر سرطان ریه در افرادی که سیگار میکشند، ارتباط قانع کنندهای وجود دارد.
بنابراین ممکن است که اثرات محافظتی بتاکاروتن در مقادیر دریافتی رژیم غذایی با مصرف مکمل رژیم غذایی و سطوح بالاتر که میتواند تأمین کند از بین رفته یا معکوس شود.
شورای سرطان به افراد توصیه میکند از مصرف دوزهای زیاد يعني بیشتر از 18 میلیگرم، مکملهای بتاکاروتن، به ویژه در صورت استعمال سیگار خودداری کنند
ویتامین A
رتینول از مواد غذایی از دو طریق تهیه میشود:
از منابع غذایی حیوانات تهیه شده و از بتاکاروتن در غذاهای گیاهی تهیه میشود. مکملهای ویتامین A، چه به صورت بتاکاروتن یا رتینول، نشان داده نشده است که خطر ابتلا به سرطان را کاهش میدهد. و مکملهای با دوز بالا ممکن است سمی باشند. استفاده طولانی مدت از مکملهای با دوز بالا، خطر ابتلا به سرطان ریه را افزایش میدهد، به ویژه در بین افرادی که در معرض خطر بالایی هستند مانند سیگاریها.
ویتامین سی
ویتامین C در بسیاری از سبزیجات و میوهها یافت میشود. بسیاری از مطالعات تجربی، مصرف غذاهای سرشار از ویتامین C را باکاهش خطر ابتلا به سرطان مرتبط کرده است. با این حال، معدود مطالعاتی که ویتامین C به عنوان مکمل در آنها انجام شده است، خطر کاهش سرطان را نشان نداده است. دوز بالای ویتامین C بیش از 2000 میلیگرم در روز میتواند تعدادی از عوارض جانبی مانند سردرد، اسهال، حالت تهوع، سوزش قلب، سوزش معده و احتمالاً سنگ کلیه ایجاد کند.
ویتامین E
ویتامین E آنتی اکسیدانی است که در غذاهایی مانند غلات کامل، دانهها، آجیل و روغنهای گیاهی یافت میشود. مطالعات مربوط به مکمل ویتامین E و خطر سرطان نتایج متناقض، اثرات مثبت و بدون تأثیر، نشان داده است. دوزهای زیاد مکملهای ویتامین E میتواند عوارض جانبی خاصی ایجاد کند و باید از آن جلوگیری کرد
درنتيجه بهتر است اولا از مواد غذايي داراي ويتامينها بيشتر استفاده كنيم تا مكملهاي آنها. دوما با دادن آزمايش و با تجويز پزشك مكملها را مصرف كنيد.
نقش ويتامين دی در سلامت زنان:
رابطه بين كمبود ويتامين D در بدن و افزايش ريسك ابتلا به سرطان پستان امري است ثابت شده!!!
متاسفانه به دلايل ترس از ابتلا به سرطان پوست و يا دلايل ديگر به ويژه در كشور ما زنان به اندازه كافي اين ويتامين را از موثرترين راه طبيعي آن يعني تابش نور افتاب بر بدن دريافت نميكنند.
كمبود اين ويتامين در بدن علايم خاص آنچناني ندارد، بنابراين سريعا حس نميشود و تنها راه اطلاع از آن انجام آزمايش خون است و موثرترين راه جبران كمبود آن استفاده از مكملهاي ويتامين دي است .
البته چون اين ويتامين از نوع محلول در چربي است استفاده خودسرانه آن اصلا توصيه نميشود. اين ويتامين همچنين در كاهش خطر ابتلا به آلزايمر، ام اس و پوكي استخوان موثر است.
اين ويتامين بطور طبيعي در:
- ماهي و روغن ماهي
- شير
- كره
- قارچها
- غلات و جو دوسر
- يافت ميشود
از دادن آزمايش خون برای اطمينان از نداشتن كمبود ويتامين دی و همچنين استفاده مرتب از مكملها در صورت تجويز پزشكتان غفلت نكنيد.